5G

5G-Novi pojam brzine

Što je 5G?

Pa ukratko, to je 5 Generacija bežične mobilne tehnologije

Već neko vrijeme telekomunikacijske kompanije ulažu u razvoj i napredak 5G tehnologije, na nekim mjestima je već implementirana. Ali što nama znači oznaka 5G, veću brzinu, bolju pokrivenost? Saznajte u nastavku.

Iako niti 4G tehnologija nije u potpunosti adaptirana na našim područjima, 5G je već na nekim mjestima u svijetu postavljena kao komercijalni spektar mreže, dok su u Hrvatskoj na par lokacija postavljeni odašiljači koji su u testnoj fazi u trenutku pisanja članka.

Zašto je 5G tehnologija važna, i zašto bi trebali biti uzbuđeni zbog nje?

Pa prvo zbog toga što bi to trebalo značiti veliki pomak u odnosu na 4G, ili pak 3G. Zbog sve većeg broja uređaja koji su spojeni na internet, rapidno raste potreba za bandwith-om, brzinom ali i što manjom latencijom. 

3G-4G-5G

Frekvencija i raspon

Teoretska maksimalna brzina 5G mreže je 20Gb/s, da dobro ste pročitali “gigabita”, dok se u praksi to očekuje da će biti u intervalu od 100Mb/s.Tehnologija koja to omogućava se zove “milimetarski val”, koji se proteže u visokom frekvencijskom spektru od 20GHz – 96GHz. Iako taj raspon zvuči zanimljivo i fascinantno, trik je u tome što je veća frekvencija nekog vala, to je manji njegov doseg. U praksi ste to mogli primjetiti na primjeru vašeg routera gdje 2,4G mreža ima veći doseg, a 5G ima veću brzinu.

5g-frekvencijski spektar

Problematika i budućnost

Trenutno gdje je problem kod 5G mreže jest u tome ako niste u direktnom “vidu” odašiljača ili u bližoj okolici,brzine se spuštaju na razinu 4G, pa ponekad 3G mreže. Svaka manja prepreka, kuća, stablo, pa čak i tijelo drastično spuštaju brzinu mreže. Očito rješenje tog problema jest postavljavljanje velikog broja odašiljača u neposrednim blizinama koji će moći pokriti svo područje 5G mrežom, što dovodi do velikog troška telekomunikacijskim kompanijama. Također do dovodi i u trošak krajnje korisnike, jer da bi koristili 5G mrežu morate imati kompatibilne uređaje koji je podržavaju. Trenutno još neki od problema 5G tehnologije su upload i latencija, koji su na razinama 4G mreže, ali bez sumnje s vremenom će se dotići upload od 1Gb/s i ping od 1 milisekunde.

5G_iskoristivost

Unatoč svim trenutnim problemima pred 5G mrežom je blistava budućnost u sferi IoT ( Internet of Things), autonomne vožnje, medicine, streamanja sadržaja, svih ostalih sfera tehnologije, kao i u svakodnevnoj osobnoj upotrebi i nadamo se da će što prije tehnologija biti dostupna širim masama i da ćemo moći iskusiti novi pojam brzine u svijetu interneta.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments